Ortodoncija

Ortodoncija, odnosno ortodontska terapija bavi se ispravljanjem nepravilnog položaja zuba te uspostavljanjem pravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti, a s ciljem postizanja boljeg zdravlja i estetike.

Estetski postavljeni zubi samo su popratna pojava pravog zadatka ortodoncije.

Osim ljepšeg osmijeha, pacijentima se poboljšava funkcija žvakanja i govora te im se pruža prilika za boljim održavanjem higijene, čime se smanjuje i mogućnost nastanka karijesa.

Razlikujemo mobilne i fiksne ortodontske naprave (aparatiće).

Mobilni ortodontski aparat

Mobilni aparatići koriste se kod djece kada zubi još nisu završili svoj rast i razvoj, a služe prvenstveno za usmjeravanje rasta zubi i čeljusti. Postoji nekoliko vrsta mobilnih aparatića, a mi u Poliklinici Pevalek smo se specijalizirali za Myobrace terapiju.

Myobrace su gotovi mobilni aparati koji se primjenjuju kod djece u dobi od 5 do 15 godina. Izgledom podsećaju na folije za ispravljanje zuba. Gumeni su i mekani te dolaze u različitim bojama, što posebno privlači naše najmlađe pacijente.

Alternativa su primjeni mobilnih individualnih jednodijelnih aparata, s naglaskom da djeluju prvenstveno na ispravljanje loših navika kod djece (predugo sisanje prsta, dude varalice itd. ) koje djeluje bezazleno, ali mogu  uzrokovati disanje na usta, nepravilno gutanje, otvoreni zagriz te poteškoće u govoru.

MYOBRACE metodom liječenja u mogućnosti smo pomoći detetu da na prirodan način ojača mišiće čeljusti i lica i ispravi loše navike koje prije ili kasnije dovode do razvoja nepravilnih zuba.

Poliklinika Pevalek referentni je centar za MYOBRACE terapiju!

Fiksni ortodontski aparat

Fiksni ortodontski aparatić sastoji se od bravica koje se lijepe na zube i žice. Ovisno o vrsti bravica, oni se pojednostavljeno mogu podijeliti na konvencionalne (metalne i keramičke) i samoligirajuće (metalne i keramičke). Između metalnih i keramičkih bravica ne postoji velika razlika, samo to da su keramičke bravice bijele boje pa samim tim i estetski prihvatljivije, dok su metalne bravice jeftinije. No imaju isti učinak. Fiksni aparatić može se postaviti u jednom posjetu ortodontu i postava traje oko sat vremena. Postavljanje aparatića, odnosno bravica nije bolno, a prije postave aparatića vrlo je važno sanirati sve zube (izliječiti karijese i parodont zubi) te naučiti održavati besprijekornu higijenu. Ortodontske kontrole provode se svakih 4-6 tjedana tj. Individualno ako je potrebno.  U većini slučaja okvirno trajanje ortodontske terapije je od 18 do 24 mjeseca.

Za ortodontsku terapiju nikada nije kasno!

Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji, no tretmani u odraslih osoba traju dulje nego kod djece, obzirom na različite prioritete. Kod djece nam je prioritet korekcija ranih anomalija, dok su nam kod odraslih prioritet funkcija i estetika.

Danas je sasvim uobičajeno da i odrasle osobe nose aparatiće za zube, a to možemo zahvaliti sve većoj spoznaji kako aparatići ne služe samo za korekciju estetike, nego i poboljšanju funkcije zubi te dugoročnom očuvanju dentalnog zdravlja.

Prvi pregled kod ortodonta

Prvi pregled obavlja specijalist ortodoncije. Pregled započinjemo kliničkim pregledom pacijenta uz uvid u dijagnostički snimak zuba. Pregled je bezbolan i ne traje dugo.

Svaki je pristup pacijentu individualan i svaki problem zahtjeva prilagođenu terapiju i posebnu njegu.

Na prvom pregledu trudimo se pružiti što više informacija i odgovoriti na sva vaša pitanja. Važno nam je da ordinaciju napustite u potpunosti informirani o problemu i svim mogućnostima liječenja.

Ukoliko smo već na prvom pregledu sigurni kakva vam je terapija potrebna, također ćemo vas informirat i o cijeni, odnosno o cjelokupnom trošku terapije.

Za vas biramo najbolje i vama najprihvatljivije rješenje jer nam je u cilju da krajnji rezultat našeg truda i rada budu zdrav osmijeh i potpuno zadovoljstvo pacijenta.

Kada je pravo vrijeme za prvi posjet djeteta ortodontu?

Idealno vrijeme za prvi posjet ortodontu je u dobi između 7. i 8. godine jer tada dolazi do smjene zubića, mliječni se zamjenjuju trajnim nasljednicima.

Pravovremenim preventivnim pregledom možemo otkriti naznaku problema ako postoji, započeti s ranom terapijom ili utvrditi ritam kontrola kako bi u pravom trenutku reagirali i proveli potrebno liječenje.

Ortodontska terapija nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti!

Poliklinika Pevalek ugovorni je partner HZZO-a za ortodonciju, za osobe mlađe od 18 godina.

© Copyright Ordinacija Pevalek 2020 | Design by web-pulse.eu