Restaurativna stomatologija i endodoncija

Restaurativna stomatologija jedna je od temeljnih disciplina klasične stomatologije koja se minimalno invazivnim postupcima bori s posljedicama karijesa, najraširenije bakterijske bolesti u čovjeka. U restaurativnu stomatologiju ubrajamo dijagnostiku, liječenje zuba i nadoknadu oštećenog zubnog tkiva kompozitnim ispunama.

Ispun ili plomba

Karijes uništava zubnu strukturu i uzrokuje bol, a nakon odstranjenja karijesnih lezija, prirodan i zdrav izgled zuba postiže se kompozitnim ispunima (plombom) od vrhunskih materijala. Izrada ispuna je minimalno invazivna te se na taj način rekonstruiraju dijelovi zuba zahvaćeni karijesom ili manji dijelovi zuba slomljeni traumom. Materijali koji se danas upotrebljavaju za izradu ispuna vjerno imitiraju izgled prirodnog zuba.

Liječenje zuba – endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja obuhvaća prevenciju, dijagnostiku i liječenje bolesti zubne pulpe. Prodiranjem bakterije u unutrašnjost zuba, dolazi do upale zubne pulpe, što često rezultira jakim bolovima.

Nakon procjene u kakvom je stanju zub i je li je pulpa upaljena, stomatolog će odlučiti je li je potrebna endodontska terapija odnosno liječenje korijena zuba.

Endodontska se terapija sastoji od otvaranja pulpne komorice i uklanjanja sadržaja iz nje (vađenje živca) te čišćenja i punjenja korijenskih kanala bioinertnim materijalom, kako bismo spriječili širenje infekcije iz korijenskog kanala u susjedna tkiva, parodont i okolnu kost i na taj način izliječili i sačuvali zub.

Tretman je bezbolan i radi se u lokalnoj anesteziji.

Blaga bol i osjetljivost zuba normalna je reakcija nakon endodontskog zahvata te nastaje zbog djelovanja imunog sustava na zaostale mikroorganizme.

Inlay / Onlay

Inlay je nadomjestak koji se izrađuje u zubotehničkom laboratoriju, a svojim izgledom je vrlo sličan običnom ispunu. Njime nadomještamo dio krune zuba koji je oštećen karijesom ili frakturiran. U slučaju nadomještanja gornje plohe zuba zovemo ga inlay, a ukoliko nadomješta gornju i postranične plohe onda ga zovemo onlay. U situaciji u kojoj se inlayima oslanjamo na dva zuba između kojih nedostaje zub, takvu vrstu nadomjestka nazivamo inlay most. Takva sanacija karijesa ima određenih prednosti prema običnom kompozitnom ispunu.

© Copyright Ordinacija Pevalek 2020 | Design by web-pulse.eu